A rugóvászon elhelyezése a kárpitos szakmában

A kárpitos szakember a rugósalap elkészülése után a rugóvásznat helyezi el, de csak abban az esetben, amennyiben a rugósalap magassága megfelelő, nincsenek kidudorodások és mélyedések sem rajta, tehát teljesen egyenletes. A kárpitos szakemberek rugóvászonnak 530-as vagy 480-as jelzéssel ellátott kendervásznat, valamint jutavásznat szoktak használni. A folyamat további fázisában a rugóalapra kell fektetnie a kárpitos szakembernek a rugóvásznat, hosszanti irányban, mely után a bútorkáva mind a két oldalán lazán le kell fogni, majd hozzáadni 15 százalékot az előzetesen megkapott hosszhoz. A rugóvászon szélességét ugyanilyen módszerrel szükséges lemérni a kárpitos munkafolyamat során. A kárpitos szakember a vásznak 16/16-os szeggel szokta a kávához erősíteni, kivéve, ha keményfáról van szó, ilyen esetekben a 14/13-as szegre lesz szükség.
 
kárpitos szakma rugóvászon
 
A kárpitos szakembernek mindenképpen ügyelnie kell arra, hogy ne feszüljön meg a vászon a leszegezés után sem, ugyanis a túlságosan megfeszített vászon hamar el tud kopni a rugófeszítés miatt, így a rugózat közé fog hullani a töltelékanyag, melynek következtében hamar tönkre mehet a párnázat a kárpitos bútoron. A kárpitos munkafolyamat következő lépésénél kétszer kell behajtani a lazára engedett rugóvászon széleit, mely után le kell szegezni a fakeret szélétől 3-4 milliméterre úgy, hogy 3 centiméteres távolságban sorakozzanak egymás mellett a szegfejek. A nagyüzemekben már nem igazán használnak szegeket, inkább kapcsolat. Ebben az esetben a kárpitos munkák alatt a fakeretbe lövik rögzítő pisztoly segítségével a kapcsokat. Ezután az élhuzalhoz szükséges varrni huroköltéssel a rugóvásznat, 2/1,75-ös zsineggel. Ezt követően a kárpitos szakember a vászonhoz varrja a rugókat, rugónként 3-4 öltéssel érdemes dolgozni, így a súrlódásból adódó kopást, valamint a vászon mozgását is csökkenteni lehet.
 
A kárpitos szakemberek a következő folyamatban anyagtartó öltéseket készít, melyek 5-7 centiméteres távolságban húzódnak az élhuzallal párhuzamosan. Minden esetben különböző hosszúságúak az anyagtartó öltések. A kárpitos szakember a finomabb szálú töltelékanyaghoz 20 centiméteres, afrikhoz 25 centiméteres, durvához 30 centiméteres öltést szokott alkalmazni. Az anyagtartó öltést huroköltés segítségével kell áthúzni, oly módon, hogy ne csupán a vásznak, hanem a rugózó zsineget és a rugó tetejét is be tudja fogadni. A kárpitos szakember ez után lazán hagyja az öltéseket, hogy a töltelékanyagot be tudják fogadni.
jackpotcity casino