Alappárzánás a kárpitos szakmában

A kárpitos felújítás során az alappárnázás szakaszában először a töltelékanyagot szükséges elhelyezni, így első körben az anyagot a felújítandó kárpitos bútordarab szélein szükséges felrakni. Természetesen a tölteléket széthúzva és szétcsipkedve érdemes az anyagtartó öltések alá tolni, majd a szétcsipkedett anyagot olyan mennyiségben szükséges az ülés közepén elhelyezni, hogy ne lehessen érezni a rugókat, ha ráül valaki. A kárpitos szakembernek nagyon oda kell figyelnie, hogy egyforma vastagok és egyformán elosztottak legyenek a töltelék rétegei, valamint az is fontos, hogy az élek megformázásához megfelelő anyag legyen a széleken. Mutatóujj segítségével szükséges ellenőrizni a felhelyezett töltelékanyag egyenletességét.
 
kárpitos felújítás alappárnázás
 
A töltelékanyag elhelyezése után az alakvásznat kell átvarrni és feltenni, mely során minden esetben szálegyenesen szükséges a zsákvásznakat elhelyezni, az állvány széléhez képest párhuzamosan pedig varrni és szabni. Ez által a kárpitos szakember gyors és precíz munkát tud végezni, de elengedhetetlen kellék ehhez az alapvászon, amelyet átmenetileg ki szükséges tűzni. A megfelelő jelzésű és nagyságú alakvásznak a töltőanyagra szükséges borítani, majd ezután bevarrni vagy beszabni az élét, így sikerül megfelelő rögzítést adni. Valójában két módszert is használhat a kárpitos szakember erre, az egyik szerint az élhuzal alá tűzi a vászon szélét, a másik szerint pedig leszegi. A fakeretbe kartácsszegeket szükséges ütni körbe, nagyjából 10 centiméterre egymástól, viszont a szegeket csak félig szabad beverni, hogy az idomvászon rögzíthető legyen általa.
 
A kárpitos szakembernek a legtöbb esetben szálirányba kell dolgoznia, így a bevert szegekre kitűzött vagy akasztott vászon szálai átlós vagy ferde irányban semmilyen esetben sem feküdhetnek. A megfeszített vásznak a négy sarkon kell letűzni vagy a szegekre akasztani, mindezt a kárpitos bútordarab felületének hosszabb oldalán. A kárpitos szakembernek középről szélre kell haladnia munkája során, természetesen amellett, hogy megfelelő módon feszíti az idomvásznat, a töltelékanyagra mindenképpen gyűrődésmentesen kell simulnia. Ahhoz, hogy ne tudjon elcsúszni a felrakott anyag, keresztül kell ölteni egyenlő távolságban a szélektől a teljes kárpitos felületet.
jackpotcity casino