Rugalmas szerkezetek és elemek a kárpitos szakmában

A kárpitos szakma egyik legfontosabb eleme a rugalmas szerkezetekből a kárpitosrugó, amely az esetek többségében vörösrézzel galvanizálva készül, acélhuzalból. A magaskárpitozás esetében a kárpitosrugó legalsó és legfelső karikájánál az átmérő értéke megegyezik, a középső rugóé viszont kisebb. Pontosan ezért szokták a kárpitos szakemberek az ilyen rugókat duplakúpos rugónak nevezni. A kárpitosrugókat úgy szokták elkészíteni, hogy a rugómenet és a karika az összenyomás esetében ne súrlódjanak és ne tudjanak ütközni sem, így semmilyen hanghatás nem fog keletkezni a kárpitos bútordarab használata során. Két számjegyből áll a kárpitos bútorok rugójának gyári jelölése, melyekből az első szám azt jelzi, hogy mekkora az acélhuzal átmérője, a második számjegy pedig hogy hány menetből áll a rugó. Például egy 38/8-as jelzés esetében az átmérő 3,8 milliméter, 8 menettel. Hazánkban a legtöbb esetben nyitott végű kárpitosrugókat készítenek, míg külföldön inkább a csomózott végűek az elterjedtek. A kárpitos szakmában a támlarugókat vékony anyagból állítják elő, akár még kézimunka segítségével elkészített változatokat is használnak, de ez csak nagyon ritkán fordul elő, inkább régen volt elterjedt.
 
kárpitos szakma rugók
 
A kárpitos szakma egyik másik fontos rugalmas szerkezete a sodrony, amely a kárpitos bútordarab rugalmasságában vállal szerepet, melyet a sodronyokra felszerelt párnázat szokott az esetek többségében adni. A kárpitos heverők esetében is így dolgoztak régen. Két csuklóspántot szereltek fel az acélkeret egyik hosszanti felére, a másik felére pedig becsúszó fémfogantyút. A sodronytestet pediglen a kárpitos heverő faoldalához erősítették hozzá. A sodronyt az egyik oldalon elhelyezett fogók segítségével fogták meg, így a kárpitos bútordarab ágyneműtartójához is hozzá lehetett férni.
 
A kárpitosrugóból összefont rugótestek is készültek, a spirálrugó és a sodronybetét összekapcsolását az 1920-as években fejlesztették tovább, amely által létrejött a Schlaraffia-rendszerű kárpitos szakmában használt rugótest. Ebben az esetben a vékony és kisméretű huzalból előállított rugókat már nem láncokkal, zsinegekkel és más idegen anyagokkal kötözték össze, hanem a szomszédos rugókat a rugók kampóit meghajlítva akasztották össze, vékony acélkeretet kizárólag a beszegéskor használtak. Az ilyen kárpitos szakmában használt rugótestet előre fixált méretben rendelték meg a gyártól. A technikai továbbfejlesztéshez innen már csak egy lépést kellett megtenniük a szakembereknek, hogy az epedarendszerű kárpitos rugótestekhez eljussanak, melyeknél már külön csomózott rugósorokat állítottak össze.
 
jackpotcity casino