Tömőanyagok a kárpitos szakmában

A kárpitos mesterség megjelenési idejét nem igazán lehet olyan pontosan megszabni, mint azt elsőre hinnénk, de az teljesen biztos, hogy a bútordarabok kényelmesebbé válását segítette elő a kárpitos mesterség. A kárpitos munkák között a legkönnyebbnek a párnák bizonyultak régebben, ezt már időszámításunk előtt is meg tudták oldani. A legtöbb esetben, a gazdagabb családoknál gyapjú vagy toll volt a párnák tömőanyaga, a szegényebbeknél pedig csak a szalma lehetett tömőanyag. A kárpitos mesterség leginkább a reneszánsz kortól kezdett egyre ismertebb és népszerűbb lenni, de leginkább a barokk korban volt sok munkája a kárpitos szakembereknek. Ebben az időszakban egyre domborúbb felületeket, egyre bonyolultabb formákat kellett már kialakítania a kárpitos szakembereknek.
 
kárpitos szakma tömőanyagok
 
Ezután a kötött párnázás is megjelenik, mellyel új módszerek és új anyagok voltak már szükségesek a kárpitos szakma terén. A folyamatos növekedés az igény területén és a bútorrugók megjelenése is csak a kárpitos szakma további bonyolítását segítette elő, hiszen több feladatot adott a szakembereknek. A kárpitos szakma nagyon erősen fejlődik az iparilag is fejlett európai országokban, mint például Németországban, Olaszországban és Franciaországban. Egyre olcsóbb és több tömőanyagra volt szükség a kárpitos szakmában a kárpitos munkákhoz, hiszen a luxus jelleget egyre inkább kezdi elveszíteni a kényelem. Az viszont fontos volt, hogy milyen anyagot használjanak majd fel a kárpitos szakemberek. A kárpitos szakma követelményeinek kizárólag az olyan szálas anyagok tudtak megfelelni, melyek préselés és nyomás hatására a legnagyobb mértékben tudtak visszaugrani a rugalmassági tulajdonságuknak köszönhetően. Azért is lettek népszerűek az ilyen anyagok, mert sokkal jobban bírják ezáltal a terhelést, hiszen rendkívül rugalmasak. A kárpitos szakmában a tömőanyag minősége határozta meg a használhatósági értéket, ez pedig teljesen más és más minden tömőanyagnál.
 
Az országok fejlettségétől, a kárpitos szakma előrehaladottságától és az éghajlattól is függött, hogy melyik tömőanyag volt a legnépszerűbb egyes országokban. A legtöbb ország azonban kénytelen volt más országoktól tömőanyagot venni, ugyanis nem tudta saját erőből biztosítani azt. Magyarországon a kárpitos szakmában leginkább a vattát, a tengeri füvet, az afrikot, a lenszalmát, a kócot, a fibrist, a disznószőrt és a lószőrt használták. Manapság azonban a habgumi, a habszivacs, a vatta, a disznószőr, a lenszalma és az afrik a legnépszerűbb tömőanyag a kárpitos szakmában. Ezek közül a habgumit, a vatta alapanyagát és az afrikot importáljuk.
jackpotcity casino